Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

Kahve Şöleni - Balkanların süt üçlüsü

 Üç farklı süt çeşidini bir araya getiren, son dönemin popüler tatlısı trileçenin tadına bakmış olduğunuzu tahmin ediyorum.Türkiye’de Balkan kökenli olarak tanınan tatlının geçmişine baktığımızda, çıkış noktasının Güney Amerika’ya hatta Ortaçağ Avrupası’na uzandığını öğreniyoruz. Kekin üzerine şerbet dökülerek ıslatılması ile oluşturulan tatlıar Ortaçağ Avrupası’nda görülüyor. Bu tür tarifler 19. yüzyılda, Amerika ile Avrupa arasında yaşanan kültürlerarası değişimin etkisi ile Meksika’ya ulaşıyor. 1930’larda Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve Venezuela’da popüler olan ıslak kekler, trileçenin ataları olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin son birkaç yıldır denemeye başladığı trileçe, 85 yıl önce Latin Amerika ülkelerinin ağzını tatlandırıyor. İspanyolca’daki “tres” ile “leches” sözcükleri “üç” ve “süt” anlamlarını taşıyor. 

MANDA, KEÇİ VE KOYUN SÜTÜ

Güney Amerika’da “tres leches” şeklinde anılan tatlı, önce Balkanlara ve “trileçe” adını alarak Türkiye’ye ulaşıyor. Tatlı sever bünyelerde tepsiye dalma isteğine neden olan trileçenin yapımında, pandispanyaya banzer bir kek kullanılıyor. Kekin üzerine de manda, keçi ve koyun olmak üzere üç ayrı sütten hazırlanan bir şerbet dökülüyor. Tepside hazırlanan tatlının en üst katmanı ise karamel ya da frambuazlı sostan oluşuyor. Türkiye’de en iyi örneklerinin Boşnak ve Arnavut göçmenlerce üretildiği konusunda genel bir görüş var. Farklı mekanlarda tadına baktığım bir çok trileçenin ardından bu görüşe katılmadan edemiyorum. Bu hafta ziyaret ettiğim mekanda denediğim trileçenin de Başkent’te yaşayan Boşnak bir aile tarafından üretildiğini öğrendim. Aç karına tatlı yiyemeyenlerdenseniz, önce mekanın yemeklerine göz atılım, ardından Trileçe’ye geri döneceğiz. 

TARİHİ MEKANDA YEMEK

Hamamönü’nde tarihi, ahşap bir binada hizmet veren Kahve Şöleni, konuklarına bistro lezzetleri sunuyor. Menüde çok sayıda seçenek var. Köşe başındaki mekanın bahçesine oturup, Hamamönü hareketliliğini izlerken keyifli bir atıştırma molası verebilirsiniz. Menüden ilk seçimim, et fajita oldu. Ahşap bir platform üzerine yerleştirilen döküm tava içinde servis edilen fajitada, jülyen doğramış dana bonfile parçaları bulunuyor. Bonfilelere, California biber ve ve soğan parçaları eşlik ediyor. Ahşap platformun kenarında dizilen minik kaselerde ise avokado sos, tatlı ekşi sos ve rendelenmiş kaşar peyniri bulunuyor. 

MEŞEDE STEAK

Mekanın menüsünde yer alan meşede steak, denediğim bir başka yemek oldu. Meşeden yapılan bir ahşap platformun üzerinde üç parça ızgara dana bonfile bulunuyor. Bonfilelere; sotelenmiş havuç, kabak kırmızı ve yeşil biberler ile patates püresi eşlik ediyor. Kremalı fettucini makarna da ahşap platform üzerindeki yerini alıyor. Kahve Şöleni’nin menüsünde yer alan hellim salatayı da yemeğinizin yanında sipariş etmenizi öneriyorum. Yeşilliklerin üzerinde ızgara hellim dilimleri ve küp ekmek parçaları bulunuyor. Domates, salatalık ve mısır taneleri ile renklenen tabağı bol nar ekşisi ile çeşnilendirebilirsiniz.

BOŞNAK AİLEDEN SÜTLÜ TRİLEÇE

Tatlı kapanışa geldiğimizde önerim kesinlikle trileçe olacak. Boşnak bir aile tarafından üretilen tatlı, geniş bir tabakta sunuluyor. Tabağın üzerine konumlandırılan tüp şeklindeki trileçe dilimi, üç farklı sütten oluşan şerbetini etrafına salıyor. Trileçeyi isteğinize göre karamel ya da frambuaz sosla sipariş edebilirsiniz. Aynı sostan tabağın kenarına yapılan müzikal süsleme de sunuma hoş bir görünüm katıyor. Tatlının yanınıda mekanın özel ürünlerinden biri olan kumda sütlü hurma kahvesini deneyebilirsiniz. Süt ile yapılan hafif bir kahve... Kuş lokumu ile birlikte sunulan kahveyi, lezzetinden dolayı yudum yudum içmek sabırsızlanmanıza sebep olabiliyor. Hafif soğuduğunda tek hamlede içilebilmek mümkün...

MENÜDE NE VAR
- Et fajita 24,50 TL
- Meşede steak 24,50 TL
- Hellim salata 10 TL
- Trileçe 10 TL
- Hurma kahvesi 7 TL

Kahve Şöleni adres ve telefon:
İnönü Mh. Talatpaşa Bulvarı No: 106/C Hamamönü - Altındağ/Ankara
0312 311 0092

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot