Kars’ta Bunları Yapın
Kars’a gitmeyi düşünüyorsanız ve Kars’a gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Kars’ta yapmanız gerekenler. Kars’a gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Kars’ta keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.
Kars denince akla ilk gelen şeyler Sarıkamış, Kars Kalesi, Kuyucuk Kuş Cenneti, Ani Harabeleridir. Bunların yanı sıra Kars’ın tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Kars’a ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.
İşte Kars’ta Yapılacak Şeyler
Kars Ani Harabeleri
Ani Harabeleri, Kars sınırları içinde olup Ermenistan sınırında bulunan bir harabedir. Geçmişte bir yerleşim yeri olan ama şimdi terkedilmiş bir şekilde tarihi bir yapı olarak ömrünü sürdüren Ani Harabelerinin geçmişi yaklaşık 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Ani Harabeleri, İpek Yolunun en önemli duraklarından birisiydi. Kars’a gidipte Ani Harabelerini görmemek olmaz.
Kars Sarıkamış Kayak Merkezi
Artık Türkiye’nin hemen her şehrinde bir tane kayak merkezi bulunmakta. Kars’ta da faaliyete geçirilen kayak merkezi Sarıkamış’ta yapılmıştır. Sarıkamış’ın dondurucu soğuğuna aldırmadan keyifle kayak yapabileceksiniz. 2500 metre yükseklikte ve sarıçam ağaçlarına sahip ormanlık bir arazide kurulmuş bu kayak merkezinin sezonu Aralık ile Mart ayı arasıdır. Sarıkamış Kayak Merkezini diğer kayak merkezlerinden ayıran özellik sadece Alplerde görülen kristal kar olmasıdır.
Kars Kalesi
Kars Kalesi, 1153 tarihinde o zaman Selçuklulara bağlı olan Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin tarafından vezirine inşa ettirilmiştir.1386 yılında Timur tarafından harap edilen kale, 1579 tarihinde Osmanlı Devleti sultanı III. Murat tarafından tekrar inşaa ettirilmiştir. Kars Kalesi’ne İç Kale, Kars Merkez Kalesi veya Stadel olarak da adlandırılmıştır.
Kars Kuyucuk Kuş Cenneti
Kars sınırları içinde bulunan ve 219 hektar alana sahip Kuyucuk Gölünde 207 kuş türü yaşamaktadır. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı olup Kars/Akyaka platosunda bulunan bu gölün denizden yüksekliği 1627 metredir. Kuyucuk Gölü kaynak suyu ile beslenmektedir. Etrafı bozkır olan ve çevresinde büyük ve küçük baş hayvanların otlatıldığı ve tahıl/yem bitkilerinin yetiştirildiği bu gölün en derin yeri ise 13 metredir.
Kars Yöresel Lezzetler
Ülkemizin her ilinde olduğu gibi Kars’ında kendine as yöresel yemekleri bulunmakta. Bunların en başında hörre çorbası, evelik, umaç helvası, kuymakhaşıl ve boşbaş gelir. Daha sayamadığımız birçok yöresel lezzete sahip Kars’a gittiğinizde bu tatlardan mutlaka tadın.
Kars’a Gidince Yapmadan Dönmeyin
* Kars Kalesine gezmeden ve şehri Kars Kalesinden izlemeden,
* Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı hamamları, Havariler Kilisesi gibi tarihi yapıları görmeden,
* Sarıkamış’ta kışın kayak yazın ise piknik yapmadan,
* Kars Müzesini görmeden,
* Kars Âşıklarının atışmalarını dinlemeden,
* Çeçil peyniri, tereyağı, kara kovan balı satın almadan
sakın dönmeyin…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder