Giresun’da Bunları Yapın
Giresun’a gitmeyi düşünüyorsanız ve Giresun’a gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Giresun’da yapmanız gerekenler. Giresun’a gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Giresun’da keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat. Giresun denince akla ilk gelen şeyler Giresun fındığı, Giresun Adası, Giresun Kalesi ve yaylalarıdır. Bunların yanı sıra Giresun’un tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Giresun’a ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.
İşte Giresun’da Yapılacak Şeyler
Giresun Tirebolu Kaleleri
Tirebolu ilçesi, ilk olarak Miletoslular tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İlk adı Tripolis yani “3 şehir” anlamına gelmekte idi. Tirebolu ilçesinde 3 tane kale var. İkisi deniz kenarında Tirebolu Kalesi ve Sen-Jan Kalesi, diğeri ise deniz kenarından daha içeride bulunan Andoz Kalesi. Eğer Giresun’a giderseniz bu üç kaleyi de gezmeyi unutmayın.
Giresun Kümbet Yaylası
Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan Kümbet Yaylası, yapılacaklar listesinde olması gerekenlerden birisi. Zaten Giresun’un yaylaları bir başkadır. Eğer gezebiliyorsanız bütün yaylalarını gezmenizi öneririz. Kümbet Yaylasına ulaşım oldukça kolaydır. Yolu asfalttır ve yaz mevsiminde dolmuşar gitmektedir.
Harika bir manzarası olan Kümbet Yaylasında altyapı tamamen yapılmıştır. Otelinden oto tamircisine, sağlık ocağından lokantasına kadar birçok tesis bulunmaktadır. Eğer piknik yaparsanız Kümbet Yaylasında yapmayın. Çünkü yağmur piknik yapmanıza izin vermez. Ama ortalama 8 kilometre daha giderseniz dağın güney yamacındaki Şebinkarahisar’da piknik yapabilirsiniz. Çünkü buranın iklimi biraz daha kuraktır.
Giresun’daki diğer yaylalar şunlardır;
- Bektaş Yaylası ve Şenlikleri
- Yavuz Kemal Beldesi (Kulakkaya Yaylası)
- Melikli Obası Yaylası
- Tamdere Yaylası
- Tamzara Yaylası
- Kulakkaya Yaylası
- Sis Dağı Yaylası
- Paşakonağı Yaylası
- Çakrak Yaylası
- Anastos Yaylası
- Dokuzgöz Yaylası
Giresun Meryem Ana Manastırı
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı olan Meryem Ana Manastırı, ilçenin Saıyer Köyü Kayadini Mahallesinde bulunmaktadır. Bu manastırın geçmişi orta çağ zamanına kadar gitmektedir. Manastır tek bir kayanın içi oyularak yapılmış olup 4 katlıdır. İlk üç katı farklı amaçlarla, dördüncü katı ise kilise olarak kullanılmıştır. Duvarları resimlerle süslenen Meryem Ana Manastırı, Türkiye’nin ikinci büyük doğal oyma manastırıdır.
Giresun Müzesi – Gogora Kilisesi
Bu müzenin bulunduğu bina önceden bir kilise idi ve bir Ortodoks kilisesi idi. Bu kilise 18. yüzyılda yapılmıştır ve 1923 yılına kadar da kilise olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1923 yılında sonra tam 25 yıl boş kalan bu kilise 1948 yılında sonra 1967 yılına kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. 1967 yılından sonra 15 yıl yine boş bırakılan bu kilise 1982 yılında restore edildi ve 1988 yılında itibaren de müze olarak kullanılmaya başlandı. Bu müzede Hititlerden Osmanlı’ya kadar bir çok tarihi eser bulunmaktadır.
Giresun Yöresel Lezzetler
Giresun’a gelipte yöresel lezzetlerden tatmamak olmaz. Giresun, yöresel lezzetler bakımından oldukça zengindir. Pekmezleri, reçelleri, turşuları, salçaları, baharatları ve sıcak içecekleri de bir harikadır. Tatabileceğiniz yöresel lezzetlerden bazıları şöyle;
- Karalahana Çorbası
- Çalıçileği Çorbası
- Mendek Çorbası
- Etli Pancar (Karalahana) Sarması
- Isırgan Yemeği
- Fırın Kurusu Fasulye
- Hamsi Böreği
- Yağlaş
- Karalahana Diblesi
Giresun’a Gidince Yapmadan Dönmeyin
* Giresun Adasına çıkmadan,
* Giresun Adasından şehrin manzarasını izlemeden,
* Yaylalarında ızgara keyfi yapmadan,
* Giresun başta fındığının, hamsi böreğinin, pidesinin olmak üzere diğer yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan,
* Giresun Müzesini gezmeden,
* Kazancılar Çarşısını gezmeden
sakın dönmeyin…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder