Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

*** KAHRAMANMARAŞ KAPALI ÇARŞISI ***

Meyan Şerbeti, Kahramanmaraşlılar'ın geleneksel içeceği.Yazları caddelerde buz gibi meyan satıcılarına rastalayabilirsiniz. Yazın serinlemek için çok fazla tüketilen şerbettir...  


Ham haldeki meyan bitkisinin şerbetinin yapılması için tülbentle sarılan yaklaşık 300 gram meyan kökünün 2 litrelik oda sıcaklığındaki suda 1 saat bekletilmesi gerekiyor bekletilen karışımın içerisine karanfil gibi aromalar katılarak lezzeti artırılabilir.
Kolanın hammaddesi olan meyan kökünün ve bu bitkiden yapılan çayın göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkisi bulunduğu, ülser ve kabızlığa iyi geldiği, böbrekleri çalıştırdığı için kum ve taş atımını hızlandırdığı biliniyor.
İçerisinde ilaçların ham maddeleri de olan saponin ve gliserizin sayesinde göğüs hastalıklarında göğsü yumuşatıcı balgam söktürücü etki gösteriyor. Ayrıca, bronşit, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarında ve boğaz ağrılarında rahatlatıcı olarak da şifa dağıtıyor.



Şerbeti çok tatlı, doğal şeker içeriyor lakin baskın kök tadı içimini zorlaştırıyor…


Kahramanmaraş il merkezinde bulunan Kapalı Çarşı’nın XV.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Kapalı Çarşı, Bedesten ile Bakırcılar çarşısı arasında iki ayrı bölümden meydana gelmiştir. Çarşı koridor çevresinde sıralamış dükkanlardan meydana gelmiş, üzeri yuvarlak bir tonozla örtülmüştür. Aydınlatma da üstteki tonozlara açılan pencerelerden sağlanmıştır. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır.
Osmanlı kapalı çarşılarının en erken örneklerinden biri olup, ortasındaki dua kubbesi ile dikkati çekmektedir.



Maraş denilince akla dondurmasından sonra kırmız pul biberi gelir.. Buraya has olarak üretilen, 100 gr. Kahramanmaraş biberi, 318 kalori veriyor. Ayrıca, bünyesinde: A,B ve C vitaminleri var. Eklem ağrıları, cilt hastalıkları ve kolestrol için yararlı olduğu söyleniyor. Gerek kendiniz ve gerekse yakınlarınız için hediyelik olarak mutlaka satın almalısınız.

 
Kahramanmaraş tarhanası, ülkemizde bilinen tarhanadan farklıdır, şekli yapımı ve tadı Türkiye' mizde tekdir. tarhananın daha kurumamışına firik denilir, serildiği günün akşamı olur ve her çerezcide bulunur. Kurutulmuş tarhana'da aynı firik gibi Çerez olarak ceviz fıstık ve badem ile'de yenmektedir, isteğe göre kuru, soğuk veya sıcak su ile ıslatılmış, tava içinde yağda kızartılmış veya sıcak kemik suyu ile ıslatılarak damaklarda yer bulmaktadır...


Tarhanayı çerezlik olarak patates cipsi şeklindede tüketmek mümkün…  


Yine yöreye has lezzetlerden biri, Tahınlı Katmer.. 


Kahramanmaraş’ta, buraya özgü hediyelikler bulmak mümkün. Şöyle ki: sim sırma, kuyumculuk, bakır ve ağaç oyma işlemeciliği. Özellikle bakır işlemeciliği. Bakır tabaklar üzerine yapılan muhteşem işlemeler, göz alıcı.


Ahşap işlemelerinden ise, en çok üretilenler: gazetelik, rahle, çeyiz sandığı, aynalık, isimlik, tavla, salon sehpası. 


Geçmiş tarihten bu yana Maraşlıların çeyiz yaparken vazgeçemediği yün, artık eskisi gibi tercih edilmiyor.. Maraşlıların örf ve adetleri arasında olmazsa olmazlarından olan yün, yerini fabrika yataklarına ve hazır imalat ürünlerine bırakarak yok olmaya yüz tutmuş durumda. Eskisi kadar satıcılığı olmayan yünün yok olmasında en büyük etkenlerden biri ise korsan yüncülük. Özellikle yün alıcılarının köylü kesimi olduğu Maraş'ta yünü müşterinin ayağına kadar götüren korsan yüncülür, bu işi kanuna göre yapanların ekmeğiyle oynamaya devam ediyor... 


Maraş dolmalarının lezzeti burada saklı..


Yöreye has tatlılardan Pekmez Pestili Ceviz Maraş sucuğu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot